YENER EVİ

Bodrum yarımadasında gözlenen yapılarda, araziye açılan ve giriş olarak da kullanılan teras, iki ocaklı uzun oda, ara kat, kalın duvar ve süslü baca karakteri, geleneksel müskebi (ortakent) evlerinde de görülür. Yapılara uzun kenarlarının ortasına yakın bir yerden girilir.Yapının tasarım dilini oluştururken bu kalıp esas alınmıştır. İki dikdörtgen prizmadan oluşturulan yapıya orta noktasından girilmiş ve ara kat oluşturulmuştur. Süslü baca karakteri modernize edilmiştir. Formu tanımlayan esas unsur , yörenin dikkate değer yapı formu olan sarnıçların modern bir yorumundan oluşturulmuştur.


YENER HOUSE

In Bodrum peninsula , traditional Müskebi/Ortakent houses  have a terrace (which is  entrance(in the middle of long side) and also open to the garden area) , a long room with 2 stoves, mezzanine floor , thick walls and decorative chimney. All these are the main characteristics of Müskebi/Ortakent houses.

Within the framework of this layout, while we were developing the design process in this building , entrance  takes as an main idea.

Which  is in the middle of two rectangular  prism  and  it also provides a  mezzanine floor.

Traditional decorative chimney modernized.

The main component of the building is coming from the remarkable form of traditional water storage tank in the Bodrum peninsula.